MAKARON MEZZI RIGATONI z TUŃCZYKIEM (PASTA con TONNO)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybki w przygotowaniu sos, idealny na piątkowy obiad. Polecam!

  • 15 min

Składniki:

  • na 2 duze porcje:

    ok. 300 ml przecieru pomidorowego (passaty)
    1 mała puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
    garść czarnych oliwek (najlepiej bez pestek)
    2 łyżeczki kaparów
    3 fileciki anchois
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 ząbek czosnku
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz lub ostra papryczka peperoncino

    250 g makaronu mezzi rigatoni lub innego ulubionego o podobnym kształcie np. rigatoni, penne, mezza maniche itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron mezzi rigatoni z tuńczykiem (pasta con tonno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26bl16s 1. Na głębokiej patelni wlać ok. 2 łyżek oliwy z oliwek i dodać tuńczyka, oliwki przekrojone na pół, kapary, fileciki anchois, oregano i ząbek czosnku w całości. Wszystko podsmażyć przez chwilę (ok. 3 min).
  • image-18cc7np 2. Dodać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. (czas potrzebny do ugotowania makaronu). Wyłowić czosnek.
  • 3. W między czasie w osolonej wodzie ugotować al dente makaron.
  • image-1hgmb1j 4. Odcedzić makaron i dodać na patelnię do gorącego sosu. Doprawić solą, pieprzem i dodać świeżą bazylię. Dokładnie wymieszać i podawać.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować