Najzdrowszy ze wszystkich majowych skarbów! Mniszek przez wielu nazywany jest lekarstwem na raka, posiada same zalety, bombę witamin i minerałów, uodparnia, leczy, a jak smakuje...? Rajsko!
Składniki:
550 kwiatków mniszka lekarskiego bez łodyżek
1 kg cukru
1 l wody, może być źródlana
2 cytryny
Majowy miodek z mniszka lekarskiego... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiatki oczyszczone z robaczków płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, pod pokrywką. Następnie garnek odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie dokładnie odciskamy kwiatki z soku, a całą zawartość garnka jeszcze raz filtrujemy, aby płyn był jednolity i czysty. Wsypujemy kilogram cukru i, stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Na tym etapie syrop mniszkowy gotujemy bez pokrywki, ważne jest, aby nadmiar wody odparował, a tym samym - miód zgęstniał..
2.Gotujemy 3 godziny, po czym dodajemy cytryny, wyszorowane i sparzone, pokrojone w plastry razem ze skórką. Kiedy syrop zacznie się pienić, to znak,że jest już gotowy :) Wyjmujemy cytrynę, miodek wlewamy do wyparzonych i suchych słoiczków, po czym odstawiamy - będą stygnąć i gęstnieć. Nie trzeba pasteryzować, wystarczy odwrócić do góry dnem i słoiczki powinny złapać
Komentarze