Magiczne czereśniowe clafoutis

0 (0 ocen)

  • 50 min

Czereśniowe clafoutis z wyglądu bardzo przypominające magiczne ciasto, tak samo są tu 3 warstwy: cienki spód, warstwa środkowa- budyń z owocami i wierzch przypominający biszkopt.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 jajka
    50 g mąki
    100 g cukru
    szczypta soli
    łyżka cukru waniliowego
    250 ml mleka
    400 g czereśni

Magiczne czereśniowe clafoutis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą (ok. 2-3 minut). Dodać mąkę, krótko zmiksować. Wlać mleko, wymieszać. Połowę ciasta wylać do formy do tart o średnicy 21 cm lub podzielić na 4 kokilki. Wyłożyć owoce, wylać resztę ciasta. Piec 35- 40 minut w 180°C. Najlepsze jeszcze ciepłe.

Porady

Ciasto jest dość rzadkie, jeśli zamierzamy piec je w tortownicy, należy ją odpowiednio zabezpieczyć przed wylewaniem się z niej ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy