Magiczna babka z ciastem kakaowym i flanem

4.55 (222 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Babka jest magiczna ponieważ na dno formy wykłada się kakaowe ciasto a na wierzch wylewa jasny flan. Podczas tej "operacji" wydaje się, że wszystko razem się miesza. W trakcie pieczenia w cudowny sposób ciasto kakaowe wypływa na wierzch i pięknie oddziela się od jasnej masy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kakaowe ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    5 łyżek oleju
    2 duże jajka
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

    Jasny flan:
    1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (530g)
    1 i 1/2 szklanki mleka
    6 jajek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.55 (222 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Flan

Magiczna babka z ciastem kakaowym i flanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakaowe ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać łyżką. Dodać śmietanę, olej i jajka, krótko zmiksować. Wy łożyć na dno większej formy do pieczenia babki.
  • 2. Do miski wlać skondensowane mleko słodzone i zwykłe mleko, wbić jajka, krótko zmiksować. Masę wylać na kakaowe ciasto. Może wydawać się, że wszystko razem się miesza ale nie należy się tym przejmować. Formę wstawić do większej formy (może być zwykła, prostokątna), wlać do niej ok. 1 litra gorącej wody. Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do suchego patyczka włożonego do kakaowego ciasta ok. 45 minut.
  • 3. Ostudzić, chłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przykładając talerz do dna formy, odwrócić ciasto "do góry nogami".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować