Rewelacyjne delikatne ciasto wegańskie na bazie kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zniewala i kusi zapachem kokosa, rozpieszcza kubeczki smakowe. Polecam!
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
- grysik( kasza manna): 1 szklanka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier puder w młynku: 0.5 szklanki
- mleczko kokosowe puszka: 1 szklanka
- jabłka prażone bez konserwantów Firma Bracia Urbanek: 1 szklanka
- truskawki - świeże: 5 sztuk
- kiwi zielone: 1 sztuka
Manakokitrusja - wegańskie ciasto z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę manną wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mus jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę zostawić na 10-15 minut żeby kasza manna nabrała wilgoci ze składników.
2.Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę (23cm) wysmarować olejem (ciasto na brzegach jest wtedy pięknie żółto-pomarańczowe po upieczeniu). Do blaszki przelać całą masę.
3.Truskawki przekroić na połówki, przeciętą stroną włożyć do ciasta nie do końca zanurzając, żeby wilgoć uwalniająca się podczas pieczenia została wchłonięta prze ciasto utrzymując je w jednym kawałku. Truskawki można układać na przemian wraz z pociętymi na plastry.
4.Piec 30 minut min, góra ciasta ma się lekko przyrumienić. Ciasto wyjąc z piekarnika i i odstawić do wystygnięcia na godzinę, półtorej.
5.Kiedy ciasto wystygnie, po bokach truskawek układamy połówki z plasterków kiwi. Sposób podania - jak na załączonych zdjęciach, najlepiej kroić w prostokąty. Smacznego
Komentarze