Ciasto Łza słoniowa

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto w formie rolady o kształcie łezki, stąd nazwa "łza słoniowa". Rolada zawsze się udaje, pięknie wygląda, niesamowicie smakuje i jest dość prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smaków

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe
    • 6 jajek
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    Masa orzechowa
    • 100 g orzechów włoskich zmielonych
    • 8 łyżek gorącego mleka
    • 200 g masła
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 szklanka mleka - 250 ml
    • 2 łyżki mąki pszennej
    Polewa czekoladowa
    • 100 g masła
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki mleka
    oraz
    • 5 bananów, jak najbardziej prostych
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Ciasto łza słoniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łza słoniowa 1. Ciasto biszkoptowe
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i chwilę poubijać.
    • Wbijać po jednym żółtku i mieszać na wolnych obrotach.
    • Wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie przemieszać łyżką.
    • 2 prostokątne blaszki (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Masę podzielić na dwie części, wyłożyć do blaszek.
    • Piec w temp. 170 st.C przez 15 minut, każde osobno.
    • Wyjąć ciasto razem z papierem i złożyć je wzdłuż na pół, i w tej pozycji wystudzić.
    Masa orzechowa
    • Orzechy zmielone zalać wrzącym mlekiem, przemieszać i odstawić do ostygnięcia.
    • Ze szklanki mleka odlać 1/4 i wymieszać w nim mąkę.
    • Pozostałe mleko zagotować i ugotować budyń.
    • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
    • Dodawać po łyżce orzechów na przemian z łyżką budyniu i powoli ucierać do wyczerpania składników.
    Składanie ciasta
    • Biszkopty rozłożyć i posmarować oba masą orzechową, tak aby przy długich bokach było mniej masy, a najwięcej na środku.
    • Banany obrać, jeśli trzeba to je "wyprostować" odpowiednio przycinając, i położyć wzdłuż na samym środku biszkoptu.
    • Złożyć ciasto na pół, banan ma być na przekroju "oczkiem" zanurzonym w masie uformowanej łzy.
    Polewa czekoladowa
    • Do rondelka włożyć miękkie masło, mleko, kakao i cukier.
    • Na minimalnym ogniu podgrzewać bardzo delikatnie cały czas mieszając. Masa nie może się zbyt szybko rozpuścić, bo się zwarzy. Jeśli w jednym miejscu jest bardziej rozpuszczona, trzymać rondelek w powietrzu i cały czas mieszać.
    • Gotową polewą posmarować obie rolady z każdej strony.
    • Włożyć do lodówki na kilka godzin aby ciasto zastygło.
    • Kroić w plastry.

Porady

Biszkopt i krem można zrobić dzień wcześniej a złożyć dopiero na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować