Łosoś norweski na parze z sałatką

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Przepyszna potrawa wyczarowana z niewyszukanych składników-oto co wyróżnia naszą kuchnię i sprawia że ma wielbicieli na całym świecie,lekko smacznie kolorowo i wiosennie!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 dzwonka z łososia świeżego około 390 g
    sok z połówki cytryny
    pieprz cytrynowy do smaku
    przyprawa do ryby do smaku
    2 łyżeczki masła
    świeży majeranek

    Sałatka:
    1 opakowanie miksu sałat
    1 ogórek
    1 pomidor
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 puszki drobnego groszku konserwowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
    1 łyżeczka delikatnej musztardy
    1 łyżeczka miodu płynnego
    1 łyżeczka sezamu
    szczypta pieprzu kolorowego
    szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Łosoś norweski na parze z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy na parze 1. Dzwonka świeżego łososia opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć z każdej strony pieprzem cytrynowym,oraz przyprawą do ryby skropić równomiernie sokiem z cytryny,odstawić na 10 minut.
    Po tym czasie dzwonka ułożyć w parowarze lub nakładce do garnka przeznaczonego do gotowania na parze,na każdym dzwonku ułożyć równomiernie paski schłodzonego masła,oraz listki świeżego majeranku.Przykryć naczynie i gotować na parze 20 minut.
  • Robimy sałatkę 2. Sałatka:
    Mieszankę sałat przełożyć do miski,dodać pokrojonego na kawałki pomidora oraz ogórka dodać pokrojoną na małe paseczki paprykę oraz osączony z zalewy groszek wymieszać.Sałatkę posypać sezamem.

    Oliwę połączyć z octem musztardą oraz miodem dodać sól do smaku i pieprz kolorowy,dokładnie utrzeć sos.Polać sałatkę i wymieszać.
    Łososia ułożyć delikatnie na talerzu .Podawać z sałatką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować