Losos ze szpinakiem ,pieczonym pomidorkami i rösti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak (ja mialam mrozony ) ,wkladamy do garnka i doprowadzamy do odparowania wody ,na wolnym ogniu ,zeby nam sie przy okazji poduszal. Nastepnie dodajemy 100 ml . slodkiej smietany i dusmy . Doprawiamy sola ,pieprzem ,czosnkiem drobno posiekanym oraz galka muszkatolowa.
2.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 st. W tym czasie pluczemy pomidorki koktajlowe i osuszamy ,kladziemy na talerzu i polewamy oliwa z oliwek ,oraz posypujemy suszonym oregano.
Wkladamy do piekarnika.
pomidorki pieczemy okolo 10-15 min.
3.Scieramy dwa ziemniaki na tarce o grubych oczkach ,odciskamy wode ,doprawiamy sola i pieprzem. na patelni rozgrzewamy dwie lyzki oleju ,wkladamy na cala wielkosc patelni mase ziemniaczana ,smazymy okolo 10 min. ,dodajemy dwie lyzki oleju ,wlewajac z boku ,odwracamy i smazymy ponownie okolo 10 minut . Nalezy sprawdzac czy sie nie przypala . Wykladamy na talerz na ktorym jest recznik papierowy i wkladamy do piekarnika obok pomidorkow.
4.W tym samym czasie na innej patelni rozgrzewamy troche tluszczu i smazymy kawalki lososia , po 5 min. z kazdej strony . Na koncu doprawiamy sola i pieprzem . Wkladamy na okolo 5 min. do piekarnika .
lososa doprawiamy sokiem z cytryny na talerzu tuz przed spozyciem .
Komentarze