Gotuję razem z żoną i prowadzimy kulinarnego bloga.Przepis na pyszny, lekki obiad, który można przyrządzić w kilka chwil ;)
30 min
Składniki:
2 kawałki fileta z łososia
3 łyżki octu balsamicznego
po łyżeczce suszonej czerwonej papryki, oregano i tymianku
pieprz
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
sos:
6 czerwonych mirabelek
łyżka suszonej żurawiny
100 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła
50 ml sosu sojowego
50 ml octu ryżowego
50 ml wody
łyżeczka brązowego cukru (lub białego)
1 średnia cukinia
duża garść kiełków słonecznika (lub innych np. brokuła)
świeży koperek
Łosoś z sosem śliwkowym i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ocet balsamiczny, z sosem sojowym, przyprawami i sokiem z cytryny. Filety z łososia
nacieramy pieprzem oraz powstałą marynatą. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
2.W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy. Śliwki kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle,
aż zaczną się lekko rozpadać. Dodajemy żurawinę i smażymy jeszcze chwilę. Podlewamy winem,
przykrywamy i dusimy aż śliwki się rozpadną (ok. 20 min.)
3.Cukinię kroimy w duże słupki. Wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy przez 5 min. Odcedzamy i
dodajemy do wymieszanego sosu sojowego z octem, wodą i cukrem. Dodajemy kiełki.
4.Układamy łososia na rozgrzanej patelni i smażymy 3 min. Przewracamy na drugą stronę,
przykrywamy i smażymy jeszcze 2 min. Przecieramy sos śliwkowy przez sito.
Wyłożonego na sosie łososia, podajemy z przygotowaną wcześniej cukinią. Dekorujemy świeżym
koperkiem.
Komentarze