Mój eksperyment, robiłam łososia w różnych wersjach, ale ten jest po prostu odlotowy, pyszny na ciepło i na zimno.
40 min
Składniki:
600 g fileta świeżego łososia
sok z cytryny do skropienia
sól i pieprz do smaku
duży pęczek posiekanego świeżego koperku
1 roztrzepane jajko do panierowania
4 łyżki mąki też do panierowania + szczypta soli
olej do smażenia
na sos koperkowy:
2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu + 2 łyżki koperku + trochę soli i pieprzu
kilka plastrów ananasa z puszki pokrojonego na kawałki
Łosoś z sosem koperkowym i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić na niewielkie kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem i odstawić do lodówki chociaż na pół godziny.
Następnie panierować : koperek - jajko - mąka i od razu kłaść na rozgrzany olej.
Po usmażeniu polać sosem koperkowym . Posypać kawałkami ananasa, który świetnie komponuje się smakowo.
Porady
Na ciepło proponuję z frytkami, a na zimno jak dla mnie to bez dodatków.
Komentarze