W tym przepisie niezwykle ważny jest smak owocowego gęstego balsamico. Jeśli nie macie takiego w domu, wymieszajcie zwykły balsamico z sokiem z owoców (najlepiej malin lub truskawek).
Łosoś z krewetkami podany na owocach z malinowym balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki i kiwi pokroić w paski. Z Pomarańczy i grejpfruta ponacinać cząstki (filety). Sałatę połączyć z łyżką oliwy (żeby nie była sucha) i wsypać do dużej miski lub do dwóch małych. Na tym układać paski kiwi, kwałki cytrusów oraz truskawki. Krewetki i łososia umyć. Zobaczyć, czy w krewetkach nie ma jeszcze przewodów pokarmowych (czarna nitka lecąca wzdłuż)- jeśli są, delikatnie je usunąć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany lub wyciśnięty czosnek. Zamieszać i chwilę potem dodać łososia . Smażyć na średnim ogniu kilka minut (ok.2min) i dodać krewetki . Całość smażyć ok. 3min, żeby krewetki nie stały się gumiaste, a łosoś za suchy. Na początku dodać wino, a na koniec sól,pieprz, sok z cytryny i posiekany koperek. Ryby ułożyć na bukiecie owoców i polać octem malinowym, połączonym z łyżką oliwy. Owocowy balsamico komponuje się tu idealnie.
Komentarze