Łosoś w czarnym sezamie, z marchewką przyprawioną imbirem i cynamonem, cukinią i ryżem kokosowo-imbirowym z założenia miał być dietetycznym daniem. Obiad ugotowany na parze to pewonść, że będzie Fit.
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- łosoś świeży: 3 sztuki
- ryż: 1 szklanka
- groszek zielony mrożony: 0.5 szklanki
- marchewki duże: 2 sztuki
- mleko kokosowe w puszce: 0.5 sztuki
- sezam czarny: 0.33 szklanki
- imbir świeży tarty: 2 łyżeczki
- masło: 1 łyżeczka
- cynamon: 0.33 łyżeczki
- sól morska, grubo mielony pieprz: 1 szczypta
- kolendra świeża lub pietruszka: 0.25 pęczka
- cytryna do skropienia, kawałki: 3 sztuki
- sos słodko kwaśny Łowicz: 0.5 szklanki
Łosoś w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ryż gotujemy w osolonej wodzie, z mlekiem kokosowym, imbirem, kilkoma kroplami cytryny
2.w parowarze przygotowujemy pokrojoną w słupki cukinię i zamrożony zielony groszek
3.do ugotowanego i zredukowanego z nadmiaru mleczka ryżu, dodajemy zielony groszek i świeże zioła
4.łososia obsypujemy sezamem i możemy zgrillować na papierze Saga położonym na patelni lub ugotować w parowarze
5.nożykiem do warzyw wycinamy z marchwi długie, cienkie i szerokie paseczki
6.na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy świeży imbir i chwilę razem smażymy, aby wydobyć z imbiru jak najwięcej smaku i aromatu. Dodajemy cieniutkie paseczki marchewki, doprawiamy cynamonem, sola i pieprzem, dusimy chwilę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
7.komponujemy danie na talerzu, możemy podać z sosem słodko-kwaśnym.
Osoby na restrykcyjnej diecie mogą zrezygnować z ryżu.
Smacznego
Komentarze