Łosoś w sosie tatarskim to jedno z moich ulubionych dań rybnych nie tylko na Święta.
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g filetu z łososia ze skórą
sól
pieprz cytrynowy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
Sos tatarski:
250 ml jogurtu naturalnego
100 ml majonezu
mała puszka groszku konserwowego
kilka sztuk marynowanych grzybów
2 jajka ugotowane na twardo
1 ogórek konserwowy
sól
pieprz świeżo mielony
Łosoś w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć,osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Sok z cytryny i oliwę wymieszać,skropić całą rybę.
Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.
2.Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na półmisku .
Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę, dowolnie udekorować półmisek.
Porady
Łososia można podać w większych kawałkach na talerzu i polać sosem jak pokazałam to na pierwszych zdjęciach lub rozdrobnić na mniejsze,ułożyć na półmisku i całkowicie pokryć sosem.
Komentarze