50 dag filetu z łososia
kilka gałązek koperku i rozmarynu
po 10 dag wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek
ząbek czosnku
250 ml śmietany 18-proc.
5 dag sera pleśniowego
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżka masła
sól
biały pieprz
Łosoś w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy z obu
stron solą i pieprzem.
2.Sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek i rozmaryn myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ser rozdrabniamy. Mieszamy z czosnkiem, oliwkami, ziołami i śmietaną.
3.Łososia wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Komentarze