Głównym bohaterem dania jest łosoś smażony a potem zapiekany z sezamem który bardzo ładnie wygląda, wyrazistość całego dania podkreśla sos szwedzki na bazie żółtek i białego wytrawnego wina.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- łosoś filet: 60 gramów
- olej z oliwek: 300 mililitrów
- sezam ziarno: 2 łyżeczki
- jaja świeże: 2 sztuki
- smietana kremowa 30%: 4 dekagramy
- wino wytrawne białe: 100 mililitrów
- ogórek konserwowy: 1 sztuka
- kapary: 1 łyżeczka
- estragon świeży-gałązki: 1 pęczek
- pietruszka świeża: 1 pęczek
- szczypior z dymki: 1 pęczek
- musztarda ( ulubiona, do wyboru): 1 łyżeczka
- cytryna a raczej sok: 50 mililitrów
- sol d i pieprz do smaku: 1 opakowanie
- cukier do smaku około: 1 łyżeczka
- ocet winny do smaku: 1 łyżeczka
Łosoś w sosie szwedzkim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, osuszyć i podzielić na 4 kawałki. Posypać solą i pieprzem., na rozgrzanej patelni podsmażyć łososia do złotego koloru z każdej strony, przełożyć go na blaszkę wyłożoną pergaminem, posypać sezamem i piec około 12 minut w temp 190 stopni. Zrobić sos. Żółtka przełożyć do miski lekko posolić, powoli wlewać olej roślinny i ubijać. gotowy krem wymieszać z kremówką i winem, ogórek i kapary pokroić i dodać do sosu , następnie wrzucić posiekane zioła i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą pieprzem,musztardą,cukrem,sokiem z cytryny i octem. Łososia rozłożyć na talerzach polać sosem i udekorować świeżymi ziołami. Serwować z ziemniakami.
Komentarze