Szybki, bo gotowy w 25 minut, ale przy tym wartościowy i lekki obiad bez półproduktów? Proszę bardzo. Świetna propozycja, którą każdy może przygotować.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
GłóWNE::
- łosoś (mrożony lub świezy, podzielony na 4 części): 500 gramów
- sól morska: 4 szczypty
- kolorowy pieprz: 2 szczypty
SOS DO RYBY::
- musztarda gruboziarnista (u mnie Dijon): 2 łyżki
- syrop klonowy (bez dodatków lub organiczny): 2 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny (sok z połowy cytryny): 0.5 sztuki
SAłATA:
- roszponka: 200 gramów
- mandarynki (ze slłoika, w sosie własnym): 175 gramów
- kasztany (w puszce, z wody): 150 gramów
- parmezan (starty): 50 gramów
SOS DO SAłATY::
- sok mandarynkowy (sok z zalewy, w której były mandarynki): 150 mililitrów
- orzechy włoskie: 50 gramów
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- musztarda gruboziarnista: 1 łyżka
KASZA::
- kasza kuskus (2 x 50 gram): 100 gramów
Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 220°C.
2.Łososia ułożyć w naczyniu, w którym będzie pieczone i przyprawić z obu stron.
3.Wstawić do piekarnika na 10 minut.
4.W tym czasie zagotować wodę i osolonym wrzątkiem zalać kaszę wsypaną do kokilek. Wymieszać i odstawić.
5.W międzyczasie: Przygotować sos do ryby oraz wypłukać roszponkę, a następnie wysuszyć ją i przełożyć do salaterki. Przecedzić mandarynki zachowując sok.
6.Po 10 minutach wyjąć łososia i posmarować go sosem, a potem znów włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut.
7.W tym czasie dokończyć przygotowanie sałatki. Kasztany i mandarynki ułożyć na roszponce. Posypać orzechami i serem. Z zostawionego soku zrobić sos do sałaty i wymieszać z sałatą.
Obiad gotowy.
Komentarze