łopatka wieprzowa w sosie grzybowym

4.5 (178 ocen)

  • 16666 godz. 39 min

zamarynowana łopatka wieprzowa wydobywa kruchość mięsa przez co staje się delikatne i bardzo smaczne

  • 16666 godz. 39 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

    2 łyżki miodu

    2 łyżki musztardy

    1/2 szkl oleju rzepakowego

    2 łyżki marynaty staropolskiej lub innej z dodatkiem gorczycy

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI

    1 kg łopatki wieprzowej

    ok 3 szkl suszonych kapeluszy grzybów

    250 g gęsta śmietana jogurtowa

    1 szkl wody

    1 szkl wina wytrawnego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Łopatka wieprzowa w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

    Składniki na marynatę mieszamy razem. W naczyniu układamy mięso, zalewamy marynatą i odstawiamy na noc w chłodnym miejscu.

    Zamarynowane mięso, kroimy w spore medaliony.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przekładamy pokrojone mięso i smażymy ok 5 min.

    W tym czasie grzyby zalewamy gotująca wodą chwilę moczymy. Odlewamy wodę.

    Rozmoczone grzyby wykładamy na mięso tak aby przykryły całe mięso, nie mieszamy.

    Wszystko zalewamy wodą i winem, przykręcamy gaz i dusimy ok 60 min pod przykryciem.

    Gdy mięso będzie już miętkę, wyłączamy gaz i dodajemy śmietanę.

    Danie podajemy z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować