Lody z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

To mocno owocowe i orzeźwiające lody. Poza smakiem uwielbiam je za piękny kolor! Szczerze przyznam, że nigdy nie lubiłam lodów owocowych. Dopiero gdy zaczęłam sama je robić „nabrały one smaku”:). Domowe lody na prawdę nie wymagają dużo pracy, a smakują rewelacyjnie. POLECAM!!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 300-350 g obranej czarnej porzeczki,
    • ¾ szklanki mleka pełnego,
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • Około 4 łyżki cukru,
    • 2 żółtka,
    • 1 jajko,
    • Biała czekolada do dekoracji,
    • Świeże owoce do dekoracji

Lody z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie cukru 1. Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Tak przygotowane stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i staną się miękkie.
  • miksowanie 2. Gdy porzeczka jest gotowa całość miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • dodanie jajek do mleka 3. Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Mleko gotujemy. Na gotujące wlewamy ubitą masę jajeczną i całość podgrzewamy około 3 minuty, ciągle mieszając. Mleko studzimy.
  • ubijanie śmietanki i dodanie przygotowanej masy 4. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy przestudzone mleko z jajkami.
  • dodanie porzeczki 5. Mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy. Ponownie całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie lody dosładzamy cukrem pudrem (niekoniecznie).
    Lody przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy.
    Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków, dekorujemy czekoladą i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy