Pyszne domowe lody na mleczku kokosowym z ananasem
Składniki:
SKŁADNIKI NA 0,5 LITRA LODÓW:
200 g mleczka kokosowego
4 plastry ananasa z puszki
100 g syropu z puszki ananasów
1 łyżka brązowego cukru
2 czubate łyżki cukru pudru – można dać więcej według smaku
1 czubata łyżeczka zagęstnika do bitej śmietany
2 łyżki rumu
Lody pinacolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Misę maszynki do lodów mroziłam przez 24 godziny.
2.Plastry ananasa drobno pokroiłam, wrzuciłam do dzbana miksera i zmiksowałam z brązowym cukrem, cukrem pudrem i częścią syropu.
Mleczko kokosowe zmiksowałam w miseczce z resztą syropu i zagęstnikiem do bitej śmietany.
Do mleczka kokosowego dodałam zmiksowanego ananasa. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki, żeby masa się schłodziła.
3.Maszynkę włączyłam, przelałam do niej schłodzoną masę. Kiedy lody zaczęły gęstnieć, dodałam rum. To jest dobry moment, żeby ewentualnie dosłodzić je według gustu przesianym cukrem pudrem.
4.Lody kręciłam 40 minut, po czym przełożyłam do plastikowego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki, żeby zrobiły się jeszcze gęściejsze.
5.Podałam w wafelkach z plastrami ananasa i kandyzowaną wisienką.
Porady
Zamiast ananasa i syropu z puszki można użyć soku ananasowego z kartonu, wtedy lody mają gładszą konsystencję.
Komentarze