Likier Kawosz - wyróżniony w konkursie Nalewki i likiery

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

Likier o mocnym aromacie kawy, gęsty i aksamitny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1 litr wódki
    - 2 puszki mleka słodzonego
    - 1 czekolada gorzka
    - 6 łyżeczek czubatych kawy rozpuszczalnej
    - 1/2 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery

Likier kawosz - wyróżniony w konkursie nalewki i likiery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Likier Kawosz 1. - Mleko w puszcze gotować przez 1,5 godziny w garnku z wodą na wolnym ogniu. Uważać aby woda nie wygotowała się, bo puszka wybuchnie.
    - Po lekkim przestudzeniu otworzyć puszki i masę kajmakową połączyć z wódką używając trzepaczki rózgi.
    - Czekoladę rozpuścić na parze w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą i połączyć z wódką.
    - Kawę zalać wrzącą wodę, dokładnie wymieszać i połączyć z wódką.
    - Odstawić likier na 3 dni i można już degustować.

Porady

Przed rozlaniem dokładnie wymieszać bo jest dość gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier kawowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować