Letnie ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy żółtka ,mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
masa:
2 galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną galaretkę. Na pierwszy blat wykładamy jagody, następnie połowę masy ze śmietany, przykrywamy drugim blatem, następnie wykładamy drugą część masy. Układamy na niej biszkopty, zostawiając między nimi przerwy w które wkładamy rodzynki,zalewamy galaretkami truskawkowymi przygotowanymi według przepisu na opakowaniu, i wystudzonymi. Ciasto odkładamy do zastygnięcia, najlepiej do następnego dnia
Porady
Jeśli chcemy zrobić ciasto w wersji light możemy użyć zamiast śmietany jogurtu greckiego oraz innych owoców np truskawek.
Komentarze