1.Rozgrzać piekarnik do 180 st. C
Dno i boki okrągłej formy o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę drobno posiekać, włożyć do miski i wymieszać z kakao i wrzącą wodą. Pozostawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając, by czekolada równomiernie się rozpuściła.
2.W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem utrzeć masło z cukrem, na gładką masę. Dodać jajka (pojedynczo) i dalej miksować. Powoli dodawać maślankę, wanilię, i mieszankę czekoladową, miksować do całkowitego połączenia się składników. Dodać masę mączną i miksować do osiągnięcia gładkiej, zwartej konsystencji.
3.Napełnić formę 1/4 masy i piec ciasto ok.12-15 minut. W ten sposób upiec 4 spody.
Przed pokryciem śmietaną pozostawić do wystygnięcia.
4.Waniliowa bita śmietana
Śmietane ubić, dodać cukier puder, aromat i wanilię. Ubijać aż masa będzie gęsta.
5.Ostudzoną warstwę ciasta pokryć śmietaną i ułożyć na niej maliny, przykryć kolejną warstwą ciasta. Śmietaną pokryć wszystkie warstwy układając na każdej inne owoce. Całość obłożyć pozostałą bitą śmietaną i udekorować.
Komentarze