Leszcz z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym

4.49 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jedna z obowiązkowych propozycji podania ryby na świąteczny stół , smaku jest nie zastąpiona. Zamiast leszcza możemy użyć karpia lub innej patroszonej , białej ryby . Obowiązkiem jednak jest duża ilość cebuli smażonej na maśle oraz kopru w mieszance słodko -kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 2 patroszone leszcze
    sól morska świeżo mielona
    czarny pieprz świeżo mielony
    olej do smażenia
    4 cebule
    masło klarowane do smażenia
    Sos śmietanowo-koperkowy:
    250 ml słodkiej śmietanki 30%
    250 ml kwaśnej śmietany 18%
    1 pęczek kopru
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leszcz z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leszcz  z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym 1. Ryby myjemy , osuszamy , kroimy w dzwonka.
  • Leszcz  z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym 2. Każdy kawałek oprószamy obficie świeżo mieloną solą i pieprzem.
    Smażymy na rozgrzanym oleju po 1-2 min z każdej strony.
  • Leszcz  z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym 3. Cebule obieramy , kroimy w piórka , szklimy na rozgrzanym maśle.
  • Leszcz  z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym 4. Sos śmietanowo-koperkowy:Koper myjemy , osuszamy , siekamy drobno.
    Śmietany mieszamy z koprem , solą i pieprzem.
  • Leszcz  z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki ryby , przykrywamy cebulą
  • Leszcz  z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym 6. Danie zalewamy sosem.
    Pieczemy 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować