Lekkie pulpeciki z ryżu, kaszy jaglanej i fileta

0 (0 ocen)

  • 60 min

obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl ugotowanego ryżu
    1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
    250 g fileta z piersi kurczaka
    1 mała cebulka
    1 jako
    sól
    pieprz ziołowy
    szczypta hyzopu

    na sos
    puszka 400 g pomidorów krojonych
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki jaglanej lub kukurydzianej.
    oregano
    bazylia
    sól
    cukier
    pieprz

Lekkie pulpeciki z ryżu, kaszy jaglanej i fileta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na pulpety wraz z pokrojonym mięsem i posiekaną cebulą wkładamy co blendera i blendujemy przez 3-4 min. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i przy pomocy dwóch łyżek formujemy pulpeciki, kładziemy na tłuszcz i obracamy by się lekko przyrumieniły.
    Zdejmujemy z ognia.
    Do garnka wlewamy pomidory lekko je rozgniatamy np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
    dodajemy niepełną szklankę wody i gotujemy kilka minut. Zagęszczamy śmietaną rozmieszaną z mąką , doprawiamy do smaku i wkładamy pulpeciki na 5-7 min.
    Tak przygotowane pulpety nie potrzebują juz ziemniaków. Wystarczy mizeria.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy