Lekki sernik z pianką na jaglanym spodzie czekoladowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-śliwki płuczemy pod wodą
-kasze jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Możemy nawet rozgotować. Pod koniec gotowania dodajemy suszone śliwki, wanilię i ksylitol. Całość studzimy
-siemie lniane zalewamy 1/4 szklanki wody i mieszamy
-do kaszy dodajemy siemie lniane i blendujemy gęsty krem. Następnie dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
-twaróg z dodatkiem jogurtu oraz żółtek i jajka blendujemy. Ja lubię czuć grudki twarogu, więc dokładnie nie blenduje :)
-cytrynę sparzamy wrzątkiem i na tarcę ścieramy skórkę
-do twarogu dodajemy ksylitol, oby dwie mąki wiórki oraz skórkę cytrynową i wszystko dokładnie mieszamy
-białka jaja z cukrem ubijamy na sztywną pianę
-piekarnik rozgrzewamy do 160C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy masę z kaszy, następnie wylewamy masę twarogową, a na to pianę
-wkładamy do piekarnika i pieczemy 1,5h
-studzimy w piekarniku, następnie wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)
Komentarze