Czekoladowo kawowe ciasto z masa truflowa i masa smietankowa-połaczenie smaków pyszne!
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto czekoladowo- kawowe:
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
125 g masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truflowa:
20 dag trufli (cukierków),
pół szklanki mleka,
pół szklanki cukru,
5 lyzek spirytusu
1,5 kostki margaryny
Masa smietankowa:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Ciasto trufelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
Masło ucieramy do białości, dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, dokładamy do masy, cukier takze i wszystko miksujemy.
Białka oddzielamy od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijamy żółtka, nastepnie dodajemy makę przesiana z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Ciasto przekladamy do formy ,pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut .
Po wystudzeniu ciasto przekrajamy na połowe.
2. Masa truflowa:
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukierki trufle , cukier i gotujemy mieszając tak długo, aż składniki się stopią i powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę i spirytus.
3. Masa smietankowa:
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
4. Połowe biszkoptu smarujemy masa truflowa , przykrywamy druga połowa , na wierzch wykładamy masę kremową, dekorujemy posypką.SCHŁADZAMY,!
Komentarze