Zapraszam na kolorowy i lekki torcik kefirowy. Ciasto nie jest bardzo słodkie ale ma słodziutką posypkę.
2 godz.
Składniki:
100 g herbatników
50 g masła
500 ml kefiru
200 ml śmietanki słodkiej 18%
żółta, zielona i czerwona galaretka
1 wafelek czekoladowy 50g
tortownica o średnicy 16cm
Lekki torcik kefirowy ze słodką posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy 600 ml wody. Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnej miseczki i zalewamy po 200 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na drobno. Masło rozpuszczamy na patelni i lekko przestudzonym zalewamy pokruszone herbatniki.Mieszamy razem (powinny wyglądać jak mokry piasek). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki z masłem. Rozprowadzamy równą warstwę lekko ugniatając do dna. Wstawiamy do lodówki. Kefir mieszamy razem ze śmietanką. Rozlewamy na 3 porcje. Pierwszą porcję kefiru dolewamy do żółtej ostudzonej galaretki i mieszamy razem. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki. Do zielonej galaretki wlewamy kefir i mieszamy razem. Wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę i wstawiamy ponownie do lodówki. Do czerwonej galaretki dolewamy resztę kefiru i mieszamy razem. Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyjmujemy ostrożnie ciasto z lodówki. Wafelek kroimy w malutką kosteczkę i posypujemy jeszcze nie do końca zastygłą górną warstwę ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż kilka godzin.
Komentarze