Lekka zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać ze skórek i wraz z liśćmi kalarepy umyć. Marchewki, ziemniaki, kapustę oraz kalarepę potrzeć na tarce w cienkie plastry. Szparagi pokroić w 2 cm kawałki. Liście z kalarepy drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa, boczek, liście kalarepy oraz gałązki lubczyku włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać kostki rosołowe i gotować na wolnym, średnim ogniu ok. 20 minut. W tym czasie wlać jajka do pojemnika , dodać mąkę i dobrze wymieszać. Gałązki lubczyku wyciągnąć z wywaru. Do zupy dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę przyprawić solą, pieprzem kolorowym. Na końcu dodać umytą, posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze