Lekka zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna zupa na pyszny obiad - wiosenna, zdrowa i pełna witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 litry wody
    1 kalarepa + 3 liście z kalarepy
    4 młode ziemniaki
    3 młode marchewki
    1/3 główki młodej kapusty
    ½ pęczka białych szparagów
    3 gałązki lubczyku
    100 gr wędzonego boczku
    1 mały pęczek pietruszki
    3 kostki rosołowe
    4 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    Sól morska, pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Lane kluski

Lekka zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać ze skórek i wraz z liśćmi kalarepy umyć. Marchewki, ziemniaki, kapustę oraz kalarepę potrzeć na tarce w cienkie plastry. Szparagi pokroić w 2 cm kawałki. Liście z kalarepy drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa, boczek, liście kalarepy oraz gałązki lubczyku włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać kostki rosołowe i gotować na wolnym, średnim ogniu ok. 20 minut. W tym czasie wlać jajka do pojemnika , dodać mąkę i dobrze wymieszać. Gałązki lubczyku wyciągnąć z wywaru. Do zupy dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę przyprawić solą, pieprzem kolorowym. Na końcu dodać umytą, posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować