Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi

4.51 (178 ocen)

  • 45 min

Obiad z serii- szybko, smacznie, zdrowo i kolorowo. Danie jednogarnkowe, aromatyczne za sprawą warzyw, treściwe dzięki kiełbasce. W letnie dni nic więcej mi nie trzeba.

  • 45 min

Składniki:

  • -3/4 kg dobrej jakości kiełbasy
    -3/4 kg pomidorów malinowych
    -1 duży kabaczek
    -5 dużych cebul
    -2 papryki zielone
    -4 papryki czerwone
    -4 papryki żółte
    -4 ząbki czosnku
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -szczypta papryki ostrej mielonej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
    -1 szklanka zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w grubą kostkę.
  • 2 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
  • 3 3. Obrany kabaczek kroimy w kostkę, pomidory również kroimy w kostkę.
  • 4 4. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę, przesmażamy chwilę, aż się zrumieni. Gdy tak się stanie wrzucamy kiełbasę. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 5 5. Wrzucamy paprykę i mieszając znów przesmażamy przez 5 minut.
  • 6 6. Po tym czasie dodajemy kabaczek, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą. Dusimy 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie leczo doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować