Obiad z serii- szybko, smacznie, zdrowo i kolorowo. Danie jednogarnkowe, aromatyczne za sprawą warzyw, treściwe dzięki kiełbasce. W letnie dni nic więcej mi nie trzeba.
45 min
Składniki:
-3/4 kg dobrej jakości kiełbasy
-3/4 kg pomidorów malinowych
-1 duży kabaczek
-5 dużych cebul
-2 papryki zielone
-4 papryki czerwone
-4 papryki żółte
-4 ząbki czosnku
-1 łyżka papryki słodkiej mielonej
-szczypta papryki ostrej mielonej
-sól i pieprz
-olej do smażenia
-1 szklanka zimnej wody
Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w grubą kostkę.
2.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
3.Obrany kabaczek kroimy w kostkę, pomidory również kroimy w kostkę.
4.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę, przesmażamy chwilę, aż się zrumieni. Gdy tak się stanie wrzucamy kiełbasę. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
5.Wrzucamy paprykę i mieszając znów przesmażamy przez 5 minut.
6.Po tym czasie dodajemy kabaczek, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą. Dusimy 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie leczo doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Komentarze