Leczo z fasolki szparagowej na zimę

4.51 (146 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepyszne leczo ze swoich warzyw ,które robię co roku w sezonie na zapas:)by w zimie mieć pod ręką coś na szybką ,ciepłą,smaczną kolację.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1i1/2 kg fasolki szparagowej
    1 kg marchwi
    1 kg cebuli
    3 czerwone papryki
    60dag przecieru pomidorowego np."Pudliszki"
    1 kopiata łyżka soli(ja używam soli do przetworów)
    1 kopiata łyżka cukru
    10 łyżek octu 10%
    1i3/4 szkl. oleju
    pieprz czarny do smaku,jeśli ktoś lubi ostre smaki można dać 1 łyżeczkę chili
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Leczo

Leczo z fasolki szparagowej na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć,pokroić i ugotować (aby była miękka,ale nie rozgotowana) w lekko osolonej wodzie, odcedzić.Marchewkę,cebulę,paprykę umyć,obrać warzywa,paprykę oczyścić z gniazd nasiennych.Marchew zetrzeć na grubej tarce,cebulę pokroić w kostkę,a paprykę w małe paseczki.W dużym garnku rozgrzać 1 szkl. oleju,wrzucić cebulę,lekko przesmażyć(nie rumienić),wrzucić kolejno paprykę,potem marchew.Warzywa dusić razem pod przykryciem do miękkości.Gdy są miękkie dodajemy fasolkę szparagową,resztę oleju,przecier pomidorowy,kopiatą łyżkę soli,cukier,ocet i pieprz do smaku.Dusimy jeszcze wszystko razem pzez 15 min.,mieszając.Gorącą wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy ok.30 min.

Porady

Leczo po odgrzaniu wyśmienicie smakuje z ciepłą parówką,kiełbasą lub też sama jako dodatek do drugiego dania ,rewelacyjnie smakuje jako dodatek do smażonej ryby zamiast sosu greckiego..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować