Leczo z cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa porzadnie umyć i osuszyć (nie obierac cukini).Ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę,cebulę w pół krążki,papryki i wydrążoną z miąższu cukinię w kostkę a kiełbasę w plasterki.
2.Do rondla na rozgrzany olej wrzucić cebulę wraz z kiełbasą,lekko posolić,popieprzyć, posypać papryką czerwona słodką i posypać płatkami chili. Całość przesmażyć około 6-7 minut mieszając,dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć.
3.Następnie dodać cukinię,natkę pietruszki i papryki,podlać 1/3 szklanki wody,przykryć i dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości warzyw.
4.Jak już będą miękkie odkryć wlać pomidory z puszki,doprawić jeszcze solą i pieprzem , całość jeszcze podgrzewać mieszając około pięć minut i gotowe.
Podajemy np. z ulubionym pieczywem :)
Komentarze