Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Leniwie skończył się tydzień i czas wrócić nareszcie do przyjemniejszych zajęć :) Czy Wy również od poniedziałku tak jak, odliczacie każdy dzień do weekendu? :) Na szczęście jest już upragniony wieczór piąteczka, a dla głodnych smaków i wrażeń proponuję, polenić się przy leniwych kluskach z gorgonzo

  • 30 min

Składniki:

  • eniwe:
    Opakowanie twarogu tłustego
    50g sera gorgonzola
    1 jajko
    1,5 szklanki mąki pszennej
    odrobina soli
    Pesto bazyliowe:
    szklanka świeżej bazylii
    ząbek czosnku
    pół opakowania migdałów
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Jajko Pesto

Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki pesto wkładamy do rozdrabniacza do lodu i miksujemy blenderem na gładką masę.

    Twaróg rozgniatamy praską, dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka, rozdrobnioną gorgonzolę, mąkę i odrobinę soli. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i formujemy z ciasta wałek. Kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gdy kluski wypłyną trzymamy je jeszcze 3 minuty.

    Kluski wyjmujemy na talerz i podajemy z pesto na wierzchu. Smacznego!

    Ps. można też z bułeczką i masełkiem tradycyjnie podać, to również bardzo mniam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Gorgonzola Jajka Migdały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować