Gołąbki dla leniwych, czyli mielone z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować. zasypać solą, trochę pognieść ręką i odstawić na ok.30 min. Po tym czasie odcisnąć od wody.
2.Ryż podgotować ok 10 min.
3.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Podsmażyć na oleju.
4.Do mięsa dodać kapustę, ryż, cebulę, wbić jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem. Dosypać bułkę tartą lub kaszę maanną, tak aby móc uformować kotlety. Podsmażyć na oleju kilka minut.
5.Obsmażone kotlety włożyć do garnka. Zalać bulionem z przecierem i przyprawami. Gotować ok. 30 - 40 minut. W razie potrzeby sos zagęścić lub rozrzedzić.
Komentarze