Jest to idealne danie dla tych, którzy uwielbiają smak gołąbków, ale nie lubią bawić się w ich zawijanie
30 min
Składniki:
Na gołąbki:
1 kg. karkówki wieprzowej
2 torebki ryżu
średniej wielkości kapusta pekińska
2 jaja
czerstwa bułka namoczona w ciepłej wodzie
cebula
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
puszka pomidorów bez skórki
2 kostki rosołowe drobiowo- warzywne
sól, pieprz
mąka i śmietana 18% do zagęszczenia sosu
Leniwe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekręcić przez maszynkę razem z cebulą i czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką.
2.Dodać jajka, ugotowany i lekko ostudzony ryż, sól i pieprz.
3.Kapustę pekińską umyć, odciąć tylko miękkie, zielone części i poszatkować. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać , doprawić do smaku.
4.Uformować kulki wielkości kotletów mielonych i smażyć na patelni na małym gazie tak, żeby za bardzo nie zrumienić gołąbków tylko je lekko poddusić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem tak, aby gołąbki były przykryte sosem.
5.Przygotować sos:
w garnku zagotować wodę ( ok. 3 litry ), dodać kostki rosołowe, zmiksowane pomidory z puszki i gotować kilka minut. W razie potrzeby dodać nieco koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem . Zagęścić mąką ze śmietaną.
6.Przed podaniem całość w naczyniu żaroodpornym podgrzewać w piekarniku. Wtedy całość zmięknie i napęcznieje.
Komentarze