Lemon curd - krem cytrynowy

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Obłędnie cytrynowy i pyszny. Idealny do babeczek, naleśników, drożdżówek. Jego zastosowanie jest szerokie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 całe jajko
    3 żółtka
    1 szklanka cukru (drobnego)
    2 duże soczyste cytryny- sok i skórka
    pół kostki masła
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki Krem Krem cytrynowy

Lemon curd - krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1 cytryny zetrzeć skórkę.
  • 2. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Powinno wyjść ponad połowa szklanki soku.
  • 3. Do garnuszka wybić jajko i 3 żółtka. Rozbełtać wszystko dokładnie po czym dodać szklanę cukru. Postawić wszystko na gaz. Dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Wymieszać.
  • 4. Krem podgrzewać ok 8-10 minut ciągle lub co jakiś czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje.
  • 5. Gdy masa będzie juz gęsta odstawić z gazu.
  • 6. Masło pokroić na małe kosteczki i dodawać partiami do kremu. Mieszać aż masło się roztopi.
  • 7. W tym momencie można przelewać do słoiczków, 2 mniejszych lub do 1 większego.
  • 8. Masę przechowuje się w lodówce do 2 tygodni

Porady

W wersji light można zrezygnować z dodawania masła. Krem cytrynowy będzie wówczas lżejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować