Wyjątkowo "łatwa"zapiekanka z makaronem, wędzonym łososiem,orzechami włoskimi i mozzarellą. Moja specjalność,wymyślona, gdy brakowało mi czasu na pracochłonny obiad. Smak nie do opisania!
Łazanki zapiekane z łososiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łazanki ugotować w osolonej wodzie al dente (5 minut). Orzechy włoskie posiekać.
2.Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Zeszlić na oliwie.
3.Łososia pokroić w paski.Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane łazanki,łososia,cebulę z czosnkiem,orzechy,posypać solą,pieprzem,lekko wymieszać.Na wierzchu ułożyć mozzarellę. Ponownie posypać orzechami. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Uwaga: Polecam też dodatek sera pleśniowego wymieszanego z kilkoma łyżkami śmietany.
Komentarze