Murzynek przekładany dynią z posypką kolorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować mieszając, odlać niepełną szklankę do polewy i masę wystudzić
2.wystudzoną masę przelać do miski, wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste
3.wbijać po żółtku do ciasta, białka do pojemnika na pianę do ubicia
4.do ciasta wlać maślankę i połączyć składniki, na koniec wmieszać łyżką ubitą pianę na sztywno
5.keksówka 35x12 cm wysmarowana masłem i tartą bułką obsypana - ciasto przełożyć do blaszki, piekarnik nagrzany 180 C grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto wystudzić
6.ciasto przekroić wzdłuż, nasaczyć np herbatą z cytryną, posmarować musem dyniowym, nakryć drugą częścią ciasta, nasączyć ciasto po wierzchu..............
polać ciut podgrzaną w mikrofali polewą ze szklanki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy
Porady
ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru jak lubi się mocno słodkie ciasto
Komentarze