Latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, dodając pomału cukier miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści a piana stanie się lśniąca. Do piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam. Przesiewam do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję olej i wodę wymieszać. Wlać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec ok 30 min w temp. 180*C
2.Miękkie masło utrzeć na puch cały czas ubijając dodać cukier puder, mleko w proszku oraz serki waniliowe. Miksować tak długo aż powstanie gładki krem.
3.Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Pierwszy biszkopt delikatnie nasączyć kawą i wyłożyć połowę masy. Na masę wyłożyć biszkopty dość mocno nasączone kawą.
4.Przykryć drugim biszkoptem, skropić kawą,wyłożyć resztę kremu a na krem mocno nasączone w kawie biszkopty. Posypać kakao. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego!
Porady
Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc wtedy jest najlepsze!
Komentarze