Ta wersja lasagne jest jeszcze pyszniejsza niż klasyczna. Cukinia zamiast makaronu smakuje wyśmienicie, danie rozpływa się w ustach. Idealny przepis na nudę w kuchni.
50 min
Składniki:
1 duża cukinia
500g mięsa mielonego
Sos do lazaniil: 2 pomidory, łyżkakoncentratu pomidorowego, 150ml śmietany, przyprawa do lazanii
Cebula
Beszamel: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, szklanka mleka, sól, pieprz,gałka muszkatołowa
Ser żółty
Lasagne (lazania) z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy i smażymy na patelni. Dokładamy mięso. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat, śmietanę. Mieszamy, zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje.
2.Cukinie ścieramy na tarcę na duże płaty. Posypujemy solą. Gdy oddadzą wodę smażymy po 30 sek. z każdej strony.
3.Robimy beszamel: W garnku na wolnym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy powoli mleko. Gdy się zgęstnieje przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami. Cukinia, sos beszamelowy,mięso. Robimy 3 warstwy, kończymy na sosie beszamelowym. Wierzch posypujemy serem. Pieczemy 30 min w temp. 180 stopni (termoobieg). Smacznego!
Komentarze