1.Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
Cebulę drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Dokładnie mieszamy.
2.Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową.
3.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy łyżką masła oraz wykładamy niewielką ilość sosu beszamelowego następnie układamy płaty makaronu tak aby na siebie nachodziły, na nie wykładamy sos pomidorowy z mięsem oraz niewielką ilość sera, ponownie beszamel, który przykrywamy makaronem.
Układamy warstwy do momentu skończenia składników pamiętając by na sam wierzch wyłożyć: sos beszamelowy oraz małe kawałeczki masła, które posypujemy dużą ilością startego sera.
4.Pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze