Pyszny sos przekładamy płatami makaronu - uwielbiam!

Składniki:

  • ok 12 płatów makaronu lasagne
    2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego
    puszka pomidorów krojonych
    duża cebula
    2 duże marchewki
    600 gram mięsa wieprzowo - wołowego
    300 g ulubionego sera u mnie gouda
    łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    2 łyżki bazylii suszonej
    łyżeczka oregano
    sól pieprz

    beszamel:
    3 łyżki masła
    szklanka mleka
    3 łyżki mąki
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta soli łyżka masła

    dodatkowo: dwie łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
    Cebulę drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli.
    Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową.
  • 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy łyżką masła oraz wykładamy niewielką ilość sosu beszamelowego następnie układamy płaty makaronu tak aby na siebie nachodziły, na nie wykładamy sos pomidorowy z mięsem oraz niewielką ilość sera, ponownie beszamel, który przykrywamy makaronem.
    Układamy warstwy do momentu skończenia składników pamiętając by na sam wierzch wyłożyć: sos beszamelowy oraz małe kawałeczki masła, które posypujemy dużą ilością startego sera.
  • 4. Pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować