Łagodne pikle ogórkowe

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszna przystawka do obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    3 cebule
    2 marchewki
    nać selera
    koszyki kopru
    6 szklanek wody mineralnej
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Łagodne pikle ogórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wkładamy 2-3 plastry cebuli, kilka plasterków marchewki, listek selera oraz koszyczek kopru. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż i układamy w słoikach.Zagotowujemy zalewę z wody,octu,cukru i soli.Zalewamy niż pikle i pasteryzujemy około 15 minut.

Porady

Zamiast wody mineralnej może być zwykła z karanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować