Kuskus z miodem i bakaliami

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podczas wędrówek górskich robię taki posiłek w kociołku nad paleniskiem.

Składniki:

  • ● ok. 20 dag kaszy kuskus
    ● mleko w proszku (na 1 litr wody)
    ● 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    ● op. rodzynek
    ● suszone morele, daktyle, figi lub śliwki
    ● 2 łyżki miodu (najlepiej naturalnego)
    ● 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kuskus z miodem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w proszku rozpuszczamy
    w 1 litrze wody. Dodajemy
    cukier. Podgrzewamy na
    małym ogniu.
  • 2. Do gorącego mleka wsypujemy
    kuskus. Gotujemy na małym
    ogniu, cały czas mieszając,
    aż napęcznieje (uważamy, by
    nie utworzyły się grudki i by
    kasza się nie przypaliła). Dodajemy
    orzechy, rodzynki i tyle suszonych owoców, aż masa
    będzie bardzo gęsta. W razie
    potrzeby dolewamy wody
  • 3. Pod koniec gotowania dodajemy
    miód. Ponownie mieszamy.
    Podajemy na ciepło.

Porady

Przed wlaniem miodu warto spróbować, czy potrawa nie jest już wystarczająco słodka. Możemy dodać także pokrojone świeże owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować