Kurki w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie i pyszne danie

  • 15 min

Składniki:

  • ok 350 g kurek,
    duża cebula,
    200 g śmietanki (18, 30 lub 36%),
    2-3 duże ząbki czosnku,
    łodyga selera naciowego,
    mała marchewka,
    opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
    kilka łyżek świeżych ziół (natka pietruszki lub/i bazylia),
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ew. słodka papryka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i seler drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będą lekko szkliste, dodać grzyby, doprawić. Smażyć całość około 7 minut. Zalać śmietanką, wymieszać i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej z wodą lub śmietanką). Dodać starty parmezan i świeże zioła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować