ok 350 g kurek,
duża cebula,
200 g śmietanki (18, 30 lub 36%),
2-3 duże ząbki czosnku,
łodyga selera naciowego,
mała marchewka,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
kilka łyżek świeżych ziół (natka pietruszki lub/i bazylia),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ew. słodka papryka)
Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i seler drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będą lekko szkliste, dodać grzyby, doprawić. Smażyć całość około 7 minut. Zalać śmietanką, wymieszać i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej z wodą lub śmietanką). Dodać starty parmezan i świeże zioła.
Komentarze