Mufinki to nie tylko deser! Jak widać za pomocą specjalnych foremek, można przygotować wspaniałe danie główne, a chispy sprawią, że dzieci chętnie będą je zajadały.
Kurczakowe mufinki z chipsową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić na cieńkie plastry, tak aby po rozbiciu mieć 6 plastrów o wymiarach ok. 7 cm średnicy i 6 małych o wymiarach ok. 4 cm. (plastry można sztukować, nic się nie stanie jeżeli będą łączone). Plastry posolić, popieprzyć i posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 2-3 godziny.
2.Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Następnie usażyć na oleju ok 10 minut, dodać ketczup, kukurydzę i fasolkę. Dusić ok. 5 minut. Mąkę rozmieszać w 1/3 szlanki wody, wlać do garnka z farszem i doprowadzić do wrzenia i zagęstnienia masy. Doprawić do smaku.
3.Większymi płaty kurczaka wyłożyć foremki do mufinek, dno i boki. Do środka włożyć farsz i przykryć mniejszymi kawałkami mięsa.
Gotowe mufinki włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i zapiekać ok. 30 minut.
4.Następnie wyjąć mufinki z piekarnika, na każdym kawałku ułożyć plaster sera i posypać pokruszonymi chipsami. Zapiec jeszcze przez 5 minut, tak aby chipsy lekko sie zarumieniły.
Najlepiej podawać z surówką i frytkami.
Komentarze