Kurczak z warzywami w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki. Dodajemy 4 łyżki sosu teriyaki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na 2-3 godziny.
2.Warzywa myjemy, osuszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki. Łodygę selera kroimy w plasterki, pora w półplasterki. Marchewkę i ogórka obieramy i szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy, następnie przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Dorzucamy marchewkę i pora, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5 minut, dodajemy seler i obie papryki, mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy ogórka, mieszamy, przykrywamy i dusimy 3 minuty. Dodajemy pozostały sos teriyaki, sos sojowy i sos chili.
4.W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do mięsa z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty. Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem. Można przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Potrawa jest delikatnie pikantna, ostrość można "podkręcić" przez zwiększenie ilości ostrej papryczki lub sosu chili.
Komentarze