KURCZAK Z PIECZARKAMI I PĘDAMI BAMBUSA

1 (1 ocen)

  • 30 min

Smaczny sposób na kurczaka w wersji azjatyckiej

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje
    1 filet z kurczaka
    3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
    2 ząbki czosnku,
    1/2 szkl pędów bambusa
    5 pieczarek
    1 łyżka stołowa sosu sojowego

    1 łyżeczka cukru
    1/2 szkl bulionu lub wody
    1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody

    Szczypta pieprzu

    makaron won ton lub ryż do podania
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W woku podsmażamy na oleju kokosowym lub zwykłym pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie mieszamy i dodajemy sos sojowy, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha.
    Dla zaostrzenie smaku dodałam też odrobinę past curry (dodajemy opcjonalnie)
    Na końcu dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą i podsmażać jeszcze chwilkę i przyprawiamy pieprzem.
    Podajemy z makaronem lub ryżem.

Porady

Makaron najlepiej wymieszać z gotowym daniem i podsmażyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować