Kurczak z soczewicą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pokrojone w kotkę piersi kurczaka, smażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kilka minut, następnie dodajemy pokrojonego w paski selera naciowego, pokrojoną w grube plastry cukinię. Zalewamy bulionem drobiowym, pokrojonymi pomidorami z puszki i wsypujemy soczewicę. Przykrywamy pokrywką i na małym gazie dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, odcedzoną ciecierzycę, przyprawy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Posypujemy natką pietruszki. Gotowe.
Komentarze