Kurczak z nadzieniem z kapusty kiszonej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: kapustę namoczyć najlepiej na całą noc, odcedzić, pociąć nożem, przełożyć do patelni, podlać wodą, dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, masło(odłożyć 1 łyżkę masła). Pieczarki oczyścić, posiekać w paski, podsmażyć na 1 łyżce masła, wyjąć dodać do kapusty. Cebulę obrać, pociąć w piórka, zeszklić na tłuszczu po smażeniu pieczarek, dodać do kapusty. Całość kapustę, pieczarki, cebulę dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, nadzienie mieszać, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć. Przyprawy wymieszać(majeranek rozetrzeć), natrzeć kurczaka, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Następnie kurczaka nadziać połową farszu, spiąć drewnianym patyczkiem, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wiórki masła, przykryć papierem. Piec w temp. 180 stopni około ½ godziny, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kurczaka do miękkości. Na 20 minut przed końcem pieczenia odchylić folię, niech kurczak się mocno zrumieni, polewać kurczaka wytopionym tłuszczem podczas pieczenia. Kurczaka podawać z pozostałym farszem i dowolnym pieczywem.
Komentarze