Kurczak z kasztanami po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany nacinamy i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i obieramy z łupiny.
2.Składniki na marynatę łączymy. Ćwiartki porcjujemy na pałki i udka. Obtaczamy w marynacie i odstawiamy na min. 30 minut.
3.Wlewamy bulion do garnka i wsypujemy sól, cukier i sos sojowy. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
4.Kroimy cebulę w piórka, czosnek miażdżymy i drobniutko kroimy.
5.W garnku rozgrzewamy olej i przekładamy zamarynowane mięso kurczaka. Smażymy ok. 5 minut.
6.Dokładamy cebulę, czosnek i kasztany. Smażymy kilka minut.
7.Zalewamy całość wcześniej przygotowanym sosem. Musi zakryć całe mięso. Jeśli nie starczy to dolewamy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu aż kasztany i mięso będą miękkie.
8.Mięso wyjmujemy z sosu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i ciemnym sosem sojowym. Pieczemy (od góry) w piekarniku ok. 20 minut w 180st.
9.Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy dokładnie w wodzie i wlewamy do sosu.
10.Gotujemy około 5 minut.
Potrawę posypujemy szczypiorkiem.
Możemy podawać z ryżem i sezonową surówką.
Porady
* Może się wydawać, że będzie za mało marynaty ale jest akurat.
Komentarze