Fantastyczna kombinacja kurczaka, dyni, pieczarek i tymianku z dodatkiem ziemniaków smażonych na oleju z orzechów włoskich. Jednym słowem- jesienny full wypas :)
Kurczak z dynią i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy na około 3 cm kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz łyżką oliwy. Całość dokładnie mieszamy.
2.Następnie filety obtaczamy w mące i odstawiamy na 15 minut.
3.Dynię kroimy w około 2 cm kostkę, pieczarki w 1 cm talarki.
4.Cebulę drobno siekamy.
5.W rondlu roztapiamy 1 łyżkę masła, wkładamy do niego kawałki kurczaka i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony aż się zrumienią. Tak przygotowane filety odkładamy do miseczki.
6.Do tego samego rondla wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pieczarki i cebulę przez 2 minuty, po czym odkładamy do miseczki.
7.Następnie w rondlu roztapiamy pozostałą ilość masła, wrzucamy dynię i smażymy przez 3 minuty. Na tak przygotowaną dynię kładziemy kurczaka i podgrzewamy całość przez 2 minuty mieszając delikatnie tak, by dynia się nie rozwaliła.
8.Do rondla wlewamy wywar warzywny, przykrywamy przykrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
9.Do miseczki odlewamy kilka łyżek sosu, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i mieszamy.
10.Śmietanę wlewamy powoli do rondla cały czas mieszając.
11.Na końcu dodajemy pieczarki i cebulę i gotujemy bez przykrycia około 5 minut.
12.Ziemniaki dokładnie szorujemy ( nie obieramy), wrzucamy do zimnej wody , solimy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
13.Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
14.Ostudzone ziemniaki kroimy na talarki o szerokości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z rozgrzanym olejem z orzechów włoskich aż się zrumienią ( około 3 minut z każdej strony).
Komentarze